همه باید ها و نبایدهای انجام پایان نامه دکتری تخصصی مدیریت
دانشجویان ممتاز در رشته های تحصیلی مختلف لزوما نمی توانند پایان نامه نویس خوبی هم باشند . آشنایی به اصول روش تحقیق یکی از لازمه های اصلی نوشتن پایان نامه و رساله تخصصی برای رشته های دانشگاهی مانند مدیریت می باشد . انتخاب موضوع پایان نامه دکتری از مسائل مهمی است که دانشجو با استاد راهنما بر سر آن به توافق می رسند . موضوعی که برای کار تحقیقاتی انتخاب می شود باید دارای شرایطی باشد که آن را از موضوعات تکراری و فاقد ارزش برای پایان نامه جدا می کند . دیده شده است که به خاطر عدم وقت کافی در ابتدا دانشجو روی موضوعی کار پایان نامه یا رساله را شروع می کند و در نیمه راه به خوب نبودن موضوع خود پی می برد و این شکست در کار تحقیقاتی محصوب می شود که بیشترین لطمه را به دانشجویان بخصوص در رشته هایی مانند مدیریت می زند و زمانی که تلف می شود جبران ناپذیر خواهد بود . اصولا جستجوی پایگاه های داده ای مانند الزویر (Elsevier) ، امرالد (Emerald) ، اشپرینگر (Springer) و اینگونه موارد و بررسی آخرین کارهای تحقیقاتی که در زمینه های مختلف انجام شده است می تواند برای تصمیم گیری بهتر بسیار مفید باشد . در بسیاری از تزها و پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری در پایان کار پیشنهادهایی برای مطالعات آینده برای کسانی که می خواهند راجع آن موضوع خاص تحقیق کنند آورده می شود . این پیشنهادات می تواند مسیری را به دانشجویان بعدی نشان دهد .
بیشتر موضوعات برای پایان نامه دکتری مدیریت به ارائه مدل های مختلف مربوط می شود که در زمینه های رفتار سازمانی، کارکنان، کارایی، تعهدها، جو سازمان، فناوری اطلاعات، مدیریت سازمان، و مواردی از این قبیل ختم می شود. از سویی دیگر باید در نظر داشت که موضوعی انتخاب شود که بتوان مقاله های معتبر در ژورنال های خوب استخراج کرد و پذیرش گرفت. از نظر نوشتن کار در ابتدا باید پروپوزال دکتری برای رشته ای مثل مدیریت با انسجام کافی نوشته شود و بعد خود کار اصلی انجام گردد. دادن یک بیان مسأله خوب در پروپوزال و بررسی همه ابعاد نظری و عملی ضرورت تحقیق و کاربردهایی که می تواند هم برای محققان مختلف علاقه مند و هم برای جامعه به صورت کاربردی داشته باشد می تواند به جذابیت موضوع تحقیقاتی اضافه کند. باید در نظر داشت که بیشتر رساله های دکترا به صورت روش تحقیق آمیخته یا کیفی-کمی انجام می گردد و جامعه آماری آنها چندگانه بوده و شامل خبرگان و جامعه آماری کمی می باشد و باید استفاده از نرم افزارهایی مثل لیزل (Lisrel) اس پی اس اس (SPSS) آموس (Amos) یا متلب (Matlab) را در دستور کار قرار داد. همه این موارد به بهبود کیفیت کار کمک می کند .
دانشجویان باید توجه کنند که پیشنهادات و نتایجی که از یک تز دکتری بیرون می آید شاید مورد استفاده بسیاری از سازمان ها و تیم ها قرار گیرد و بنابراین باید با دقت کافی انجام گردد. داشتن یک مشاور آماری خوب می تواند در این زمینه بسیار مفید باشد چراکه خیلی از دانشجویان در کارهای آماری ضعیف بوده و روش های آنالیز مناسب را تشخیص نمی دهند. حال اینکه در کارهای تئوری دیگر مهارت های لازم را دارا می باشند. این کار از طریق مطالعه در اصول روش تحقیق انجام می گیرد. همه روندهایی که برای انجام پایان نامه دکترا مورد نیاز است باید با موافقت و تأیید استاد راهنما و مشاور انجام گردد تا بتواند نتیجه مطلوب را به همراه داشته باشد .
یکی از نکات دیگر بسیار مهم در انجام رساله دکترا عدم کپی از متن های علمی دیگر بیش از اندازه معمول (Plagiarism) می باشد که باید مورد توجه قرار گیرد و از طریق نرم افزارهای خوبی که در این زمینه وجود دارد مانند ترنیتین(Turnitin) می تواند مورد بررسی قرار گیرد. این نرم افزارها می توانند ساختاری را فراهم آورند تا در کارهای علمی از تقلبات جلوگیری شود. اصول نگارشی خاصی باید بر کارهای تحقیقاتی در تحصیلات تکمیلی با فرمت خاص حاکم باشد که در این مورد هر کدام از دانشگاه ها فرمت خاص خود را بر روی وب سایت خودشان قرار می دهند. مثلا در مورد فونت تیترها و خود متن باید اندازه های خاصی رعایت شود و یا منابع و رفرنس هایی که وجود دارد معمولا از سبک ای پی ای (APA) استفاده می گردد که باید رعایت شود. همه دانشجوها باید بدانند که رساله دکتری آنها سال های سال در کتابخانه دانشگاه مورد استفاده سایر دانشجویان قرار می گیرد و اثری ماندگار خواهد شد. بنابراین باید نهایت دقت خود را بکنند تا اطلاعاتی درست را در آن بیاورند و از آخرین و به روزترین منابع از پایگاه ها و سایت های معتبر استفاده کنند .